Vyšlo

Lúpežná karavána

Karl May

V dobrodružnom románe Lúpežná karavána sa hrdina Kara ben Nemsi a jeho priatelia vydávajú na na ťažkú výpravu. Ich cieľom je oslobodiť mladého chlapca zo zajatia bandy lúpežných beduínov. Čo je však nebezpečnejšie - bojovný kmeň, ktorý nepozná zľutovanie, alebo púšť, ktorá nerobí rozdiel medzi dobrými a zlými?

Dobrodružstvo

Fantóm Antarktídy

Ján Miloslavský

Po skončení svetovej vojny sa z Antarktídy šíria signály neznámeho pôvodu. Po náročnom pátraní sa jednému z pilotov britského kráľovského letectva podarí objaviť tajnú základňu. ktorá ukrýva nebezpečné technológie, ...

Dobrodružstvo

Dobyvatelia Mesiaca

Samo Tokeš

V roku 2048 sa James Preston dostáva do skupiny, ktorá má uskutočniť let na Mesiac. Okrem bádania je ich cieľom získať novoobjavené rádioaktívne materiály, ktoré sa vyskytujú iba na Mesiaci. Celý náklad však chce ukoristiť jeden z členov výpravy.

Dobrodružstvo

Adam Šangala

Ladislav Nádaši-Jégé

Jeden z najznámejších románov slovenskej medzivojnovej literatúry. V období pohnutého boja reformácie a protireformácie, stáleho tureckého nebezpečenstva a mocenských zápasov sa po smrti otca Adam dostáva do víru dramatických udalostí. Stáva sa z neho vojak, väzeň, utečenec a nakoniec vážený občan mesta, len aby ho nakoniec dostihli jeho vlastné rozhodnutia.

Zabudnutá klasika

Svetlo v temnotách

Vavro Šrobár

Pod pseudonymom Andrej Bielik sa ukrýva bývalý minister s plnou mocou nad správou Slovenska, Vavro Šrobár. Svetlo v temnotách je románom v ktorom Šrobár reflektuje svoje vzťahy s Andrejom Hlinkom.

Román

Maskovaná milenka

Honoré de Balzac

Krátka novela Honoré de Balzaca je výnimočná nielen svojou témou, ale aj vydaním. Autor ju venoval vojvodkyni de Dino a kniha vyšla až po jeho smrti. Jej téma však zaujala a stala sa témou niekoľkých adaptácií, pričom u nás je asi najznámejší film Otakara Vávru, kde hlavnú úlohu stvárnila Lída Baarová.

Román

Kaukazský zajatec

Lev Nikolajevič Tolstoj

Kniha Kaukazský zajatec obsahuje dve dlhšie poviedky z prostredia Ruských bojov na Kaukaze.

Zabudnutá klasika

Havran

Edgar Allan Poe

Jedna z najznámejších básní E.A.Poea, vďaka ktorej už nikdy nebude znieť havran inak ako "nevermore". V roku 1943 vyšiel v rámci známej edície Elán slovenský preklad Vladimíra Roya, ktorý bol digitalizovaný.

Poézia

Dobrodružstvá Toma Sawyera

Mark Twain

Tom Sawyer vyrastá v malom americkom mestečku St. Petersburg. Nudný a jednotvárny život mestečka ho ubíja, a tak uniká do sveta vymyslených dobrodružstiev a chlapčenských šibalstiev. Pri jednom z nich sa spolu so svojím priateľom Huckom Finnom stanú svedkami skutočného zločinu a dostane sa do víru skutočných dobrodružstiev a nebezpečenstva. Kniha digitalizovaná z prvého slovenského prekladu.

Dobrodužné

Z môjho života

Vavro Šrobár

Druhá autobiografia Vavra Šrobára sa venuje hlbšie jeho osobnému životu, spolupráci v študentských spolkoch aj vzťahmi s inými slovenskými osobnosťami. Významnú úlohu v jeho živote a práci zohráva aj vzťah s Andrejom Hlinkom.

Autobiografia