Vyšlo

Oravské povesti

Janko Oravský

Zbierka menej známych povestí z Oravy vyšla prvýkrát v roku 1945. Na rozdiel od predchádzajúcich výberov sa okrem zamerania na Oravu venuje aj miestopisu a osobnostiam, čo z nej robí zaujímavý záznam o živote v polovici minulého storočia. Janko Oravský je pseudonym Rudolfa Kratochvíla, riaditeľa meštianskej školy v Dolnom Kubíne a neskôr vysokoškolského pedagóga. Počas svojho pobytu na Orave udržiaval živé styky s Ladislavom Nádašim - Jégém a Pavlom Országom-Hviezdoslavom.

Povesti

Pisár Bartleby

Hermann Melville

Geniálna novela od autora Bielej veľryby predznamenáva kafkovské témy odcudzenia, nepochopenia a absurdnosti úradníckeho života.

Zabudnutá klasika

Dámy zločinu

Emma Orczy, Edgar Jepson, Robert Eustace, L.T. Meade, Carolyn Wells, Anna Katharine Green

Výber piatich príbehov zo začiatku dvadsiateho storočia, keď si detektívky hľadali miesto v literatúre a už ich prvé hrdinky dokázali, že zločin odhalia rovnako dobre, ak nie lepšie, ako ich kolegovia z radov polície, alebo súkromných detektívov.

Detektívka

Cowboy z Texasu

Bob Alberts

Temperamentný Texasan Larry Andrews, známy aj ako Big Larry, sa počas jednej zo svojich potýčok stretáva s inžinierom ťažobnej spoločnosti Frankom Millinom. Frankov zamestnávateľ je presvedčený, že na ťažbu je potrebné získať ďalšiu pôdu od rančerov a nezastaví ho nič. Dokážu Larry a Frank prekonať rozdiely a ochrániť miestnych farmárov?

Dobrodružstvo

Medzi Pecos a Rio Grande

Dobrodružné romány

Bob Alberts

Dick Maxwell sa po ôsmich rokoch vracia do rodného mesta. Privítanie, ktoré ho tu čaká, nie je ani príjemné, ani srdečné. Dick však stále dúfa, že bude môcť pokojne budovať farmu, ale namiesto toho ho čaká krutý boj o život.

Dobrodružstvo

Žena

Ľudmila Podjavorinská

Ľudmila Podjavorinská je väčšine čitateľov známa hlavne svojou tvorbou pre deti a mládež. Výber poviedok Žena obsahuje texty, ktoré vychádzali v rôznych literárnych časopisoch a sú často neprávom opomínané.

Zabudnutá klasika

Podpis štyroch

Arthur Conan Doyle

Sherlocka Holmesa vytrhne z nudy neobvyklý prípad. Odkaz, ktorý môže viesť k nájdeniu nezvestnej osoby ho nakoniec privedie na stopu obrovského pokladu. Kniha vyšla v skrátenom vydaní v roku 1947. Text bol digitalizovaný z pôvodného vydania a boli v ňom vykonané minimálne úpravy.

Detektívka

Odkaz mŕtvych

Martin Rázus

Román Martina Rázusa sa odohráva na území Slovenska v dobách 17. storočia. Okrem smrteľného nebezpečenstva zo strany Turecka je krajina postihnutá aj protihabsburskými povstaniami a medzikonfesijnými konfliktami. Je možné, aby v takomto nešťastnom období zvíťazila tolerancia nad nenávisťou? V období svojho vzniku išlo o výnimočné dielo, ktoré aj vďaka svojmu historickému námetu a téme získalo pozitívne hodnotenia vtedajšej kritiky a je pravdepodobné, že svojou myšlienkou zaujme aj dnes.

Zabudnutá klasika

Asia

Ivan Sergejevič Turgenev

Príbeh vzťahu cestovateľa a krásnej Asie. Láska, ktorá medzi nimi vzplanie je nenaplnená a v podstate ani nevypovedaná. Nádherne budované dialógy a hlboké opisy iba zdôrazňujú city, ktoré sa ukrývajú vo v hĺbke duše.

Zabudnutá klasika

Šľachtické hniezdo

Ivan Sergejevič Turgenev

"Návrat domov" je asi najvýstižnejším označením knihy Šľachtické hniezdo. Po rokoch strávených v cudzine sa Fedor Ivanyč Lavreckij vracia späť do svojho rodiska. Po životnom sklamaní a utrpení práve tu nachádza pochopenie, prijatie a lásku. Avšak minulosť nie je možné úplne vymazať a čoskoro zaklope na dvere aj so svojimi ťažkými dôsledkami. Kniha "Šľachtické hniezdo" podľa mnohých kritikov patrí tematicky aj obsahovo medzi jedno z Turgenevových najlepších diel. Inšpiráciu v nej našli aj autori ako Henry James a Gustave Flaubert.

Zabudnutá klasika