Vyšlo

Medzi dvomi vekmi

Ján Smetana

Ak by Ján Smetana chcel vzbudiť o svoju autobiografiu väčší záujem, asi by ju pomenoval Keď Andrej Hlinka odpisoval v škole a Štefánik sa nechal obsluhovať dievčatami. Ján Smetana, ktorého v slovenských kruhoch poznáme viac podľa jeho pseudonymu Ondrej Kalina bol osobnosťou s hlbokou duchovnou sebareflexiou a rovnaké sú aj jeho spomienky. Namiesto senzačných udalostí nás skôr zoznamuje so životom medzi slovenskou inteligenciou a študentmi.

Pozor na mužov

Elo Šándor

Krátka kniha spisovateľa, novinára a humoristu Ela Šándora je výberom poviedok, ktoré vychádzali v dobovej tlači, prípadne boli vydané až po skončení II. svetovej vojny.

Humor

Vianočná koleda

Charles Dickens

Starý a lakomý obchodník Ebenezer Scrooge nemá rád nikoho a jeho jedinou túžbou je mať čo najviac peňazí. Jeho život je preplnený chamtivosťou a aj Vianoce sú pre neho premárneným dňom, počas ktorého by mohol zveľadiť svoj majetok. Tieto Vianoce však budú iné. Návšteva ducha bývalého obchodného spoločníka je iba začiatkom noci, ktorá navždy zmení jeho život. Text tejto, dnes už klasickej novely, vyšiel prvýkrát v slovenčine v preklade Ondreja Kalinu pod názvom “Vianočná pieseň v próze”.

Zabudnutá klasika

Dášenka, alebo život šteniatka

Karel Čapek

Milý príbeh o šteniatku Dášenka a jeho dobrodružstvách od známeho českého spisovateľa Karla Čapka.

Život nášho spasiteľa Ježiša Krista

Charles Dickens

Charles Dickens prerozprával príbehy Evanjelií a venoval ich svojim deťom. Rodinnou tradíciou bolo pravidelné predvianočné čítanie z tejto knihy a táto tradícia pokračovala aj po smrti autora. Kniha prvýkrát vyšla tlačou až v roku 1934, keď jej vydanie povolili dedičia slávneho autora.

Vraždy v hoteli Richelieu

Anita Blackmon

Tridsiate roky minulého storočia. "Stará sekera" Abigail Adamsová je staršia slečna, ktorá býva v hoteli Richelieu v menšom meste na juhu USA. Pohodlné spolunažívanie hostí a personálu naruší náhla vražda, ktorej vyšetrovanie odhalí nejedno tajomstvo obyvateľov a temnú minulosť obyvateľov. Málokto však tuší, že vražda je iba prvou z tragédií, ktoré hotel postihnú.

Detektívka

Rozprávky z ríše kráľa hôr

Viera Markovičová - Záturecká

Výber rozprávok z oblasti Tatier.

Rozprávka

Železné ruky

Július Barč – Ivan

Jediný román slovenského dramatika Júliusa Barča - Ivana o konflikte generácií a zápase o vlastný názor. Mladý študent sa stretáva s nepochopením a predsudkami, ktoré negatívne ovplyvňujú jeho život. Podarí sa mu uskutočniť svoje predstavy o živote, alebo sa podriadi tlaku okolia.

Zabudnutá klasika

Príbeh štvrtého mudrca

Autor: Henry van Dyke Ilustrácie: Eva Baloghová

Poznáte dobre príbeh o troch mudrcoch z Východu a o tom, ako putovali z ďaleka, aby položili svoje dary ku kolíske jaslí v Betleheme. No počuli ste niekedy príbeh o štvrtom mudrcovi, ktorý tiež videl vychádzať hviezdu a vydal sa za ňou, ale k malému Ježiškovi so svojimi bratmi neprišiel? Aké bolo jeho putovanie?

Oliver Twist

Charles Dickens

Román Oliver Twist opisuje ťažký život chlapca, ktorý vyrastá v sirotinci. Pred krutým zaobchádzaním a neznesiteľnými podmienkami v sirotinci uteká do Londýna...

Beletria