Vyšlo

Rozprávky z priečinka

Elo Šándor

Elo Šándor o neradostnej situácii počas II. svetovej vojny v úvode knihy hovorí: „Rozprávky z priečinka“ rodili sa od roku 1937 až do roku 1944. Niektoré z nich, najmä do roku 1938, ešte uzreli svetlo sveta v tlači, väčšina z nich potom zostávala už len v stolovom priečinku ležať, čakajúc na prípadný policajný záber, alebo dakedy - v oslobodenej vlasti aj na vydanie v knižnej zbierke. Našinec po mnohých skúsenostiach musí vždy rátať s tým, že si ho zbalí UŠB alebo Gestapo…” Napriek tomu vznikla výnimočná zbierka, ktorá horko-smiešnym spôsobom priblížila situáciu na Slovensku počas týchto pohnutých časov.

Humor

Horymír

Ladislav Nádaši-Jégé

Literárne spracovanie českej povesti o kniežati Horymírovi. Okrem prerozprávania osudov hlavných postáv a zasadenia do obdobia raného stredoveku sa tu objavujú nové dejové línie, ktoré boli pôvodne určené mladším čitateľom.

Zabudnutá klasika

Červený boh

Jack London

Tajomný kmeň, ktorý uctieva mimozemský artefakt; nepochopený a ukrivdený génius, ktorý obráti vynálezy voči celému ľudstvu; realistický osud posledného mamuta aj neuveriteľná súťaživosť dvoch vedcov. Toto všetko sú témy fantastických poviedok Jacka Londona, ktoré prvýkrát vychádzajú v slovenskom preklade. Autor podobne ako v prípade románov Šarlátový mor, Železná päta, alebo Pred Adamom posunul hranice literatúry a dodnes je považovaný za zakladateľa niektorých inovatívnych tém v oblasti sci-fi.

Sci-fi

Figliari

Elo Šándor

Výber humoristických poviedok od autora známej knihy o svákovi Raganovi. Okrem spomienok na sviatočné obdobia sa terčom jeho humoru stávajú vojaci, policajti, ale aj stranícki funkcionári. Spisovateľ Dobroslav Chrobák v jednej zo svojich kritík o knihe napísal: "...podobne ako autorova kniha Sváko Ragan z Brezovej obsahuje množstvo cenného materiálu pre poznanie ľudovej psychológie a etnografie okolia brezovského (a v tejto knižke i zemplínskeho). Možno ju odporúčať ako dobré ľudové čítanie..." Text bol digitalizovaný z prvého vydania a boli v ňom vykonané minimálne úpravy.

Humor

Zrnko vo vetre

Lucie Delarue Mardrus

Dcéra sochára Alexandra má všetky výhody slobodnej výchovy na francúzskom vidieku. Slobodu, žiadnu zodpovednosť a lásku svojho otca, ktorý ju nadovšetko zbožňuje. Jediným obmedzením v tomto krásnom živote je jej matka, ktorá sa snaží udržať doma aspoň trochu poriadku a disciplíny. Do tohto takmer idylického života dievčaťa zasiahne tragédia, ktorá poznačí nielen jej život, ale aj osudy celého okolia.

Zabudnutá klasika

Medzi dvomi vekmi

Ján Smetana

Ak by Ján Smetana chcel vzbudiť o svoju autobiografiu väčší záujem, asi by ju pomenoval Keď Andrej Hlinka odpisoval v škole a Štefánik sa nechal obsluhovať dievčatami. Ján Smetana, ktorého v slovenských kruhoch poznáme viac podľa jeho pseudonymu Ondrej Kalina bol osobnosťou s hlbokou duchovnou sebareflexiou a rovnaké sú aj jeho spomienky. Namiesto senzačných udalostí nás skôr zoznamuje so životom medzi slovenskou inteligenciou a študentmi.

Pozor na mužov

Elo Šándor

Krátka kniha spisovateľa, novinára a humoristu Ela Šándora je výberom poviedok, ktoré vychádzali v dobovej tlači, prípadne boli vydané až po skončení II. svetovej vojny.

Humor

Vianočná koleda

Charles Dickens

Starý a lakomý obchodník Ebenezer Scrooge nemá rád nikoho a jeho jedinou túžbou je mať čo najviac peňazí. Jeho život je preplnený chamtivosťou a aj Vianoce sú pre neho premárneným dňom, počas ktorého by mohol zveľadiť svoj majetok. Tieto Vianoce však budú iné. Návšteva ducha bývalého obchodného spoločníka je iba začiatkom noci, ktorá navždy zmení jeho život. Text tejto, dnes už klasickej novely, vyšiel prvýkrát v slovenčine v preklade Ondreja Kalinu pod názvom “Vianočná pieseň v próze”.

Zabudnutá klasika

Dášenka, alebo život šteniatka

Karel Čapek

Milý príbeh o šteniatku Dášenka a jeho dobrodružstvách od známeho českého spisovateľa Karla Čapka.

Život nášho spasiteľa Ježiša Krista

Charles Dickens

Charles Dickens prerozprával príbehy Evanjelií a venoval ich svojim deťom. Rodinnou tradíciou bolo pravidelné predvianočné čítanie z tejto knihy a táto tradícia pokračovala aj po smrti autora. Kniha prvýkrát vyšla tlačou až v roku 1934, keď jej vydanie povolili dedičia slávneho autora.